Nazwa restauracji „Mercato” ma na celu upamiętniać lądową drogę handlową Pomorza Gdańskiego – via Mercatorum, która w starożytności wiodła z Gdańska na południe Polski. Restauracja Mercato przygotowując swoje wyśmienite dania opiera je przede wszystkim na produktach związanych z tradycją regionu Pomorskiego, a więc na produktach uprawianych, poławianych lub hodowanych wyłącznie na terenach oddalonych nie dalej niż 100 km do miasta Gdańska i pochodzące wyłącznie od producenta.
Od niedawna stanowisko Szefa Kuchni objął Paweł Stawicki, który zastąpił Szefa Kuchni Adama Wożniaka. Mimo młodego wieku szef Stawicki posiada już ogromne doświadczenie kulinarne, które zdobywał w najlepszych światowych restauracjach oznaczonych gwiazdkami Michelin – 2- gwiazdkowa restauracja The Greenhouse w Londynie, 2-gwiazdkowa Maaemo w Oslo oraz w Atelier Amaro w Warszawie.
Nowy Szef Kuchni Paweł Stawicki jest współarchitektem największego sukcesu restauracji Mercato, a więc zdobycia przez nią 3 czapek według przewodnika Gault&Millau. Dzięki temu prestiżowemu wyróżnieniu, restauracja Mercato to jedna z dziesięciu najlepszych restauracji w Polsce.
Zapraszamy także na stronę: http://www.hiltongdansk.pl/oferty_specjalne.html